Britanya İmparatorluğu için neden “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” denildiğini biliyor musunuz? İşte sebebi:
Bu harita 1919 yılındaki Britanya İmparatorluğu’nun sahip olduğu toprakları gösteriyor. İmparatorluğun en geniş alana yayıldığı, güneşin her zaman imparatorluk toprakları üzerinde parladığı yıl…
Britanya 1919’daki bu en geniş sınırlarına nasıl geldi? Öncesinde ve sonrasında neler oldu? Bu soruların kısaca cevabı için Kısa İngiltere Tarihi kitabı yeterli olacaktır.
Yüzyıllar öncesinden başlayarak İngiltere tarihini anlatan kitap birçok önemli tarihsel olayı akış içerisinde olağan bir şekilde aktarıyor. Birbirine bağlantılı olaylar silsilesini öğrenince bazı şeylerin perde arkası da biraz aralanıyor. Sürekli entrikaların döndüğü, sürekli bir çatışmanın ve mücadelenin yaşandığı Britanya topraklarının başına gelenler, sanayi devrimine kadar olan süreçte yaşanan mücadeleler ve Britanya’nın süper güç haline gelmesi…
Belki de kitabın tek eksiği 2013-2014 yılları arasında kaleme alındığı için Brexit sürecinin kitapta yer almaması denilebilir. Kitabın sonunda bulunan “Okunması Önerilen Kitaplar” bölümü ise İngiltere tarihine ilgi duyan veya bu konuda araştırma yapmak isteyenler için bulunmaz bir hazine niteliğinde.
Daha önce okuduğum Kısa Amerika Birleşik Devletleri Tarihi kitabındaki heyecan ve aksiyonu İngiltere tarihinde bulamasam da, tarihte birçok temasımız olan, hatta Birinci Dünya Savaşı’nda çarpıştığımız Britanya’ya dair temel bilgi edinmek gerekiyor. Zira düşmanını tanımadan galip gelen bu zamana kadar olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır.
Not: Say Yayınları bu kitapla benzer olarak “Kısa … Serisi” şeklinde farklı ülkelerin tarihini anlatan kitaplar çıkarıyor.
KISA İNGİLTERE TARİHİ
Yazar: Jeremy Black
Yayınevi: Say Yayınları
Web Sitesi: saykitap.com
ARKA KAPAK METNİ
Britanya tarihinin nasıl yazılması gerektiğine dair yöntemsel bir girişle başlayan Kısa İngiltere Tarihi, iklim ve coğrafyanın adaları bugüne getiren tarihsel, sosyolojik ve siyasal süreçler üzerindeki etkilerini ele alarak yola devam ediyor. İngiltere, Galler, İskoçya ve İrlanda arasındaki bağlantıların nasıl kurulduğunu ve bunların nasıl olup da tek bir milletler topluluğu ve tek bir devlet oluşturduğunu okurun aklında hiçbir soru işaretine yer bırakmayacak biçimde açıklığa kavuşturuyor. Stonehenge’in yapılışı; Kelt, Roma, Anglo-Sakson, Viking ve Norman istilaları; Magna Carta, Gül Savaşları, Katolik Kilisesinden Kopuş, İçsavaş, Bilim ve Sanayi Devrimleri gibi önemli başlıklara olabildiğince geniş yer vererek 3000 yıllık tarihi yaklaşık iki yüz elli sayfaya sığdırmayı başarıyor.