Bir kent düşünün. İnsanları o kadar sakin ve o kadar umarsız ki, herkes ağırbaşlı, tutumlu, aşırıya kaçmadan, kimse kimseye bulaşmadan geçinip gidiyor. Hiçbir önemli karar alınmıyor, hiçbir aksiyon yaşanmıyor, hiç kimse inisiyatif almıyor. Tabiri caizse sap gibi yaşayıp ölüyor kentin sakinleri…
Bu kent Quiquendone kenti ve Dr. Ox bazı şeyleri değiştirmeye kararlı. Akla hayale gelmeyecek öyle bir deney tasarlıyor ve uyguluyor ki, hiçbir şeyi umursamayan insanlar birbirlerini boğazlayacak noktaya geliyorlar. Peki Dr. Ox insanların tamamını etkileyecek ve erdem, cesaret, yetenek, zeka, hayal gücü gibi özelliklere tesir edebilecek nasıl bir deneye kalkışmış olabilir? Cevabı kitapta. 🙂
DOKTOR OX’UN DENEYİ
Yazar: Jules Verne
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Web Sitesi: iskultur.com.tr
ARKA KAPAK METNİ
Hikâyemiz, Flandre’da, hayali Quiquendone kentinde geçer. Kentin sakin, ölçülü, tutumlu ve ağırkanlı insanları yüzyıllardır hiçbir konuda aşırılığa kaçmadan, herhangi bir duygu belirtisi göstermeden, uyum içinde son derece durağan bir yaşam sürmektedir. Yöneticileri bile yaşamları boyunca inisiyatif kullanmadan, hiçbir önemli karar almadan bu dünyadan göçüp gitmektedir. Ancak Doktor Ox’un sözde kenti aydınlatma projesiyle gelişi Quiquendone’da bir şeyleri değiştirecektir.
Doktorun gizli bir gündemi vardır ve bunun için kent halkını kobay olarak kullanmaktan çekinmeyecektir. Zira bilim vicdansız kişilerin elinde tehlikeli olabilir. Jules Verne ince ironisinin her satırına sindiği bu eğlenceli novellada, dünyadan kopuk yaşayan, ortaçağla bağlarını koparmamış küçük bir kentin Flaman sakinlerinin çoktan miadını doldurmuş yaşam biçimlerini hicveder.
Hikâye Alman asıllı Fransız besteci Jacques Offenbach’ın Doktor Ox adlı operasına da konu olmuş, librettonun yazımına bizzat Verne de katkıda bulunmuştur.