“Laa shay’a waqi’un moutlaq bale kouloun moumkine.”
“Nothing is true, everthing is permitted.”
“Hiçbir şey kesin değil, her şey mümkün.” – Assassin’s Creed
Hasan Sabbah ve fedailerini her tarihsever bilir. Haşhaşiler olarak meşhur olan bu tarikat, rivayete göre Alamut Kalesi merkezli olup özellikle suikastla nam salmıştır. Sloven yazar Vladimir Bartol’un 1938 yılında yayınladığı Alamut kitabı ise Haşhaşileri dünya çapında tanınır kılmıştır.
Bartol’un kitabından esinlenen Ubisoft video oyun şirketi ise 2005 yılında Project Assassin adıyla yeni bir oyun projesi geliştirmeye başlar. Birkaç sene sonra bu proje nihayete erdiğinde de bir efsane doğar: Assassin’s Creed!
Assassin’s Creed -kısaca AC- 2007’nin sonunda konsollar için ve 2008 baharında PC için yayınlanan, tarihsel gerçeklikleri hikayesinde işleyen gizlilik odaklı üçüncü şahıs aksiyon-macera oyunudur. Ubisoft’un daha evvel yayınladığı Prince of Persia serisinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen AC, yayınlandığı tarihten bugüne bir seriye, adeta efsaneye dönüştü ve halen popülerliğini koruyor.
Şimdiye kadar seride çıkan oyunlar şunlar:
- Assassin’s Creed (2007)
- Assassin’s Creed II (2009)
- Assassin’s Creed Brotherhood (2010)
- Assassin’s Creed Revelations (2011)
- Assassin’s Creed III (2012)
- Assassin’s Creed IV: Black Flag (2013)
- Assassin’s Creed Rouge (2014)
- Assassin’s Creed Unity (2014)
- Assassin’s Creed Syndicate (2015)
- Assassin’s Creed Origins (2017)
- Assassin’s Creed Odyssey (2018)
- Assassin’s Creed Valhalla (2020)
Bu Yazının İçeriği
Hikaye
Assassin’s Creed’in iki taraflı hikayesi var. Birisi günümüzde geçen ve ana karakter Desmond Miles’ın hikayesi, diğeri ise Desmond’ın uzak atalarından bir suikastçı olan Altair’in hikayesi. Desmond Miles Abstergo ismindeki gizemli bir şirket tarafından kaçırılarak Animus adı verilen son teknoloji bir cihaza bağlanıyor. Bu cihaz sayesinde Desmond’ın DNA’ları kullanılarak uzak geçmişteki atalarının hatıraları yeniden canlandırılabiliyor ve bu hatıralardaki sırların gizemi çözülmeye çalışılıyor.
Desmond’ın atası olan Altaïr Ibn-La’Ahad 3. Haçlı Seferi zamanında yaşamış bir suikastçıdır. Hocası Al Muallim isminde bir zattır. Altair mühim bir tapınakçı olan Robert de Sable ile mücadele ederken suikastçılığın yeminlerini çiğnediği gerekçesiyle Al Muallim tarafından cezalandırılır. Saygınlığını yeniden elde edebilmesi için hocası Altair’e 9 suikast görevi verir.
Suikastler neticesinde Altair 9 tapınak şövalyesini öldürür. Bu şövalyeler meğerse “Apple of Eden” adındaki olağanüstü ve güçlü bir silahın parçalarını aramaktadırlar. En sonunda Robert de Sable ile karşılaşan Altair onu da alt eder fakat bir gerçeği öğrenir: Hocası Al Muallim de bir tapınak şövalyesidir.
Masyaf’a dönünce Altair bir bakar ki Al Muallim “Apple of Eden”i kullanarak bütün Masyaf halkını hipnotize etmiştir. Al Muallim ile giriştiği mücadele neticesinde Altair hocasını öldürür ve “Apple of Eden” yere yuvarlanır. Altair bu ileri düzey teknolojik aygıta yaklaşınca da “Apple of Eden” dünyadaki diğer kopyalarının gösteren bir hologram oluşturur.
Altair’in hikayesi böylece sona erer ve Desmond Miles Animus’tan uyanarak nerede olduğunun farkına varır: Abstergo bir Tapınak Şövalyeleri şirketidir! Tapınakçılar Altair’in hatıraları sayesinde öğrendikleri diğer “Apple of Eden”lara ulaşmaya çalışacaklardır. Bu noktada yan karakter olan Lucy’nin sıradan bir Abstergo çalışanı gibi görünmekle birlikte aslında bir suikastçı olduğu ortaya çıkar ve Lucy, Desmond’ı Abstergo’dan kaçırarak hayatını kurtarır.
Oynanış
Assassin’s Creed bir aksiyon-macera oyunudur. 3. şahış olarak oynanan oyunda amaç Al Muallim’in verdiği görevleri yerine getirmektir. Bu görevleri yerine getirmek için Altair’in suikastçıların merkezi olan Masyaf’tan yola çıkması ve kutsal şehirlere gitmesi gerekir. Kudüs, Akra ve Şam şehirleri arasında sürekli seyahat edilir.
Bu şehirlerde güvenli evler ve bu evleri idare eden ajanlar yer alır. Görevleri yerine getirme sürecinde bu ajanlardan çeşitli tüyolar alınabilir. Örneğin konuşmalara gizlice kulak misafiri olma, değerli belgeleri veya eşyaları fark ettirmeden araklama, sorguya çekme gibi görevler mevcuttur.
Ana görevin haricinde şehirlerdeki sivilleri askerlerin gazabından kurtarma, bayrak toplama, yüksek noktalara çıkarak haritada belirsiz bölümleri netleştirme, tapınakçı bazı şövalyelere suikast yapma gibi yan görevler de mevcuttur.
Oyunda gizlilik odaklı ilerlenebileceği gibi açıktan çatışmaya girmek de mümkündür. Kimseye fark ettirmeden suikastleri gerçekleştirmek sorun oluşturmaz ancak açıktan mücadele Altair’in “aranma” seviyesini yükseltecek ve herhangi bir askere denk gelince hemen askerler Altair’e saldıracaklardır.
Altair’in “sağlığı” senkronizasyon olarak nitelendirilir. Eğer mücadele esnasında hasar alırsa senkronizasyon azalır ve tamamen bittiğinde ilgili “memory”ye son kayıt noktasından yeniden başlamak gerekir. Senkronizasyon tam dolu olduğunda Altair’in “Kartal Görüşü” adındaki bir yeteneği kullanılabilir ve bu yetenekle müttefikler mavi, düşmanlar kırmızı, suikast yapılacak hedefler ise altın renkli görünür.
Dövüş ve hareket mekanikleri bugünkü oyunlara nazaran ilkel görünse de kendi dönemi için iyi denebilir. Dövüş mekaniklerinin hantallığı sıkıcı gelebilir, ama dönemin şartları düşünülürse çok problem olmayacaktır.
Assassin’s Creed’de en önemli silah “Hidden Blade”dir. Suikastçıların bileğine gizlenen bu keskin bıçak ile sessizce düşmanlar öldürülebilir. Bu silahın geçmişi Darius’a kadar dayanıyor. Altair’in dönemine gelene de silahın yapısı gereği yüzük parmağının kesilmesi gerekiyor. Bu sebeple suikastçıların yüzük parmakları olmaz. Altair’in de bu sebepten bir parmağı eksik. Ancak Altair “Hidden Blade”i geliştirerek yüzük parmağının kesilmesine gerek olmaksızın kullanılabilmesini sağlıyor. Hidden Blade herhangi bir saldırıyı önleme amacıyla kullanılamıyor. Ancak düşmanlara gizlice yaklaşıp sessizce öldürülebilmelerini sağlıyor.
AC’nin seri boyunca devam ettirilen bir diğer önemli unsuru da “Leap of Faith”tir. Yüksek bir yerden kendini boşluğa bırakmak olan bu hareket Al Muallim tarafından Tapınak Şövalyeleri Masyaf’ı kuşattıkları sırada bir gövde gösterisi amacıyla bazı suikastçılara emredildi. Suikastçıların ölümden korkmadıklarını tapınakçılara gösteren bu eylem oyun boyunca genelde Altair’i yüksekten samanlıklara atlatıp saklamak için kullanılıyor.
Karakterler
- Altair Ibn-La’Ahad / Suikastçı ajan ve ana karakter.
- Al Muallim / Masyaf’ın Usta Suikastçısı, hoca.
- Selahaddin Eyyubi / Eyyubilerin Lideri
- Aslan Yürekli Richard / Haçlıların Lideri
- Tamir / Şam’daki bir karaborsacı, Altair’in ilk hedefi.
- Garnier de Nablus / St. Jean Şövalyeleri’nin Lideri, Altair’in ikinci hedefi.
- Talal / Kudüs’teki bir köle tüccarı, Altair’in üçüncü hedefi.
- Ebu’l Nukud / Şam’daki önemli bir tüccar, Altair’in dördüncü hedefi.
- Montferratlı William / Akka’nın Haçlı Naibi, Altair’in beşinci hedefi.
- Bahaeddin Ibn Şaddad / Selahaddin Eyyubi’nin eski naibi, Altair’in altıncı hedefi.
- Sibrand / Töton Şövalyeleri’nin Lideri, Altair’in yedinci hedefi.
- Cübeyr El-Hekim / Şam’daki önemli bir alim, Altair’in sekizinci hedefi.
- Robert de Sable / Tapınak Şövalyeleri’nin Lideri, Altair’in dokuzuncu hedefi.
- Maria Thorpe / Robert de Sable’ın kahyası, sonradan Altair’in eşi.
- Desmond Miles / Altair’in soyundan gelen günümüzdeki ana karakter.
- Lucy Stillman / Abstergo Şirketi’nde sıradan bir çalışan gibi görünen suikastçı ajanı.
- Clay Kaczmarek / Subject 16 olarak adlandırılan bir denek. Desmond’dan önce Animus’ta uzun süre kaldığı için ölmüştür.
- Dr. Vidic / Abstergo’da bilim adamı profesör.
- Alan Rikkin / Abstergo CEO’su.
Karakterlere dair detaylı bilgi ve tarihsel gerçekler için List of Assassin’s Creed Characters sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Grafikler
Assassin’s Creed’in gelişiminde Prince of Persia serisinin etkisi barizdir. Geliştirici ekip o dönem yeni nesil konsollar için yeni bir Prince of Persia üzerine düşünürken süreç ortaya AC’yi çıkarmıştır. Dolayısıyla PoP serisinin bütün tecrübeleri AC’de toplanmıştır.
Oyunun grafikleri dönemine göre oldukça başarılı sayılabilir. Şehirlerin havası oyunu oynarken kendisini hissettiriyor. Hele ki Kudüs’e ilk yolculukta bir tepeden şehri ilk görüş anı muazzam. Oyundaki beni en çok etkileyen sahne Kudüs’ü ilk görüştür.
AC’de kulelere tepelere birçok yere tırmanmak mümkün. Bu tırmanılan mekanlardaki kaplamalar da çok güzel. Kubbet’üs Sahra’ya çıkıp detaylarını inceleyerek kadar etkileyici yapmışlar.
Yine de oyunun geneline hakim olan “solukluk” keşke olmasa dedirtiyor. Bu solukluk devamındaki birkaç oyunda da süregelmişti, yeniden düzenlenmiş sürümleri çıktı devamındaki oyunların ancak ilk oyun için bir geliştirme olmadı. Her ne kadar ciddi hikayelere sahip oyunlarda dönemin tarzı bu olsa da soluk-puslu manzaralar biraz göze batabilir.
Harita
Oyunda 5 farklı harita yer almakta olup bu haritalarda 3 tanesi Poor, Middle ve Rich adındaki bölgelere ayrılmıştır. Oyundaki toplam arazi alanı 0.64 kilometrekaredir.
Oyundaki haritalar şöyledir:
- Masyaf
- Kingdom
- Damascus (Poor, Middle, Rich)
- Acre (Poor, Middle, Rich)
- Jerusalem (Poor, Middle, Rich)
Masyaf’ta 20 adet toplanabilir bayrak (Flag) bulunuyor. Şam’da, Akra’da ve Kudüs’te 100’er adet toplanabilir bayrak ve 10’ar tane tapınakçı var. Kingdom haritasında ise 100 adet toplanabilir bayrakla 30 tane tapınakçı yer alıyor.
Bu kadar bayrağa ne gerek vardı? AC’deki en eleştirilen unsurların başında da bu bayraklar geliyor.
Oyundaki tüm haritaları ve haritalarda bulunan öğeleri interaktif olarak mapgenie.io adresinden görüntüleyebilirsiniz.
Başarımlar (Achievements)
AC oyununda 44 adet başarım yer almaktadır. Başarımların tam listesi ve başarıları açmak için yapılması gerekenler şöyledir:
Nasıl yapacağınızı çözemediğiniz bir başarım olursa başarım adını YouTube’da aratarak çözümü öğrenebilirsiniz.
Müzikler
Assassin’s Creed serisinin tamamında müzikler oyuna muazzam bir hava katar. İlk oyundan beri bu böyledir. AC oyununun müzikleri Jesper Kyd tarafından 2007’de hazırlanmıştır. Oyunun geçtiği döneme uygun, hikayeye güçlü destek verecek bir müzik anlayışı sergilenmiştir. AC oyununun müzikleri (Soundtrack) şöyledir:
1. | “City of Jerusalem” | 3:11 |
---|---|---|
2. | “Flight Through Jerusalem” | 3:39 |
3. | “Spirit of Damascus” | 1:31 |
4. | “Trouble in Jerusalem” | 4:04 |
5. | “Acre Underworld” | 3:24 |
6. | “Access the Animus” | 9:34 |
7. | “Dunes of Death” | 1:46 |
8. | “Masyaf in Danger” | 3:43 |
9. | “Meditation Begins” | 2:47 |
10. | “Meditation of the Assassin” | 3:43 |
11. | “The Bureau” | 3:12 |
Müziklerin tamamını aşağıdaki videodan dinleyebilirsiniz:
Şahsi Değerlendirmem
Assassin’s Creed oyunu ilk çıktığında bilgisayarımın işlemcisi oyunun minimum sistem gereksinimlerine yetmiyordu. Bu sebeple komşumuzun bilgisayarında oynamıştım. Özellikle at sürebilmek beni çok heyecanlandırmıştı.
Yıllar sonra kendi bilgisayarımda oynayabildim ancak bilgisayarım yine düşük özellikli olduğundan ötürü en düşük çözünürlükte en düşük ayarlarla oynayabilmiştim.
Nihayet güçlü bir bilgisayarım olduğunda bu sefer en yüksek ayarlarda tekrar oynamıştım. AC serisi ilk oyundan son oyuna varana kadar şahsen çok sevdiğim, en sevdiğim oyun serisi.
Oyunu en son Xbox Series S oyun konsolunda oynadım. Xbox 360’dan kalma, ancak yeni nesil konsollar için iyileştirilmiş. Deneyim olarak gayet güzeldi.
Assassin’s Creed’in en önemli eksiği altyazı seçeneğinin olmaması. Şaşırtıcı ama gerçek. Bunun yanı sıra görevlerin birbirini hep aynı şekilde tekrar etmesi bir süre sonra sıkıcı olabiliyor.
Üstelik hızlı seyahat (fast travel) seçeneği ilk oyunda yok. Şehirler arasındaki “krallıklar” bölgesini her şehre ilk kez giderken mutlaka geçmek gerekiyor. Ne zaman ki tüm şehirlerde bir kez görev bitirince krallıklar bölgesini hızlıca aşma seçeneği çıkıyor. Yine de Al Muallim’den görevi aldıktan sonra Masyaf Kalesi’nden çıkıp bir süre krallıklar bölgesine doğru at sürmek gerekiyor. Belki o dönem için keyifli olabilir ancak şu anda hantal bir oynanıştan ibaret bu durum.
AC serisinin ilk oyununun hikayesi ve oynanışı her zaman beni etkilemiştir. Her ne kadar sonraki oyunlarda oyun mekanikleri bambaşka noktaya gelse de, günümüzdeki oyun motorlarının yanında ilk AC oyunu oldukça basit kalsa da tabiri caizse ilk göz ağrısı olduğundan yeri bir başkadır. Hâlâ AC oynamamışlar henüz geç kalmış değiller…
ASSASSIN’S CREED KÜNYE
Platformlar: PC, NDS, PSP, PlayStation 3, XBox 360, Wii
Yapımcı/Yayıncı: Ubisoft
Oyun Motoru: Scimitar
Web Sitesi: ubisoft.com