Savaş Sanatı kitabı Sun Zi tarafından milattan önce yazılmış bir strateji eseridir. Askeri düzene ve stratejilere dair A’dan Z’ye neredeyse tüm konuları içinde barındırır. “Savaş bir ülkenin baş sorunu, ölüm kalım yeri, var olma ya da yok olma yoludur; muhasebesiz olmaz.” cümlesiyle başlayan kitap, adım adım savaşmaya dair tüm detayları anlatıyor.

Elbette ki Savaş Sanatı kitabının yazıldığı dönemlerdeki savaşlar günümüzde yapılmıyor. 2500 sene evvel Çin’deki beyliklerin mücadelesi döneminde kaleme alınsa da, verilen tavsiyeler temel seviyede hayatın her alanında uygulanabilir. Göğüs göğüse çarpıştığımız bir savaşın içinde değiliz ancak hem ülke olarak hem de birey olarak her yanımızda bir savaş var. Siyaset arenası bir savaş alanı gibi, ekonomide herkesin büyük sıkıntı verdiği savaşlar yaşanıyor, kültürel alanda da az savaş vermiyoruz. Eğitim, sağlık, tarım, hayvancılık, sanayi… Her alanda herkesin kendine göre bir savaşı, mücadelesi var. Savaş Sanatı kitabı bu manada farklı perspektiflerden bakıldığında günlük hayatta faydalanılabilecek bir eser.

Kitabın konularında savaş öncesi muhasebe yapma, saldırı, güç, savunma, harekat, arazi koşulları, casusluk vb. savaşa dair her şey bulunuyor. Örneğin bir savaşın kazanılıp kazanılamayacağını beş maddeye bakarak öngörebileceğimizi söylüyor:

  • Savaşabileceğini ya da savaşamayacağını bilen kazanır.
  • Sayısal farkı değerlendiren kazanır.
  • Astı üstü tek yürek olan kazanır.
  • Hazırlıklı olup hazırlıksız olanı bekleyen kazanır.
  • Yetenekli komutanına hükümdarına karışmayan kazanır.

“Karşısındakini ve kendini bilen hiçbir savaşta tehlikeye düşmez; karşısındakini bilmeyen, sadece kendini bilen bir kazanır, bir kaybeder; karşısındakini de kendini de bilmeyen her savaşta mutlaka tehlikeye düşer.”

Yukarıdaki ifadeyi içinde bulunduğumuz her mücadelede durup düşünebiliriz değil mi? İş hayatında, ev hayatında, sosyal hayatta…

Savaş Sanatı bana Prens kitabını hatırlattı ayrıca. Niccolò Machiavelli’nin Prens kitabı da bu kitaba benzer şekilde bir tavsiyeler dizisinden oluşuyor. Prens kitabı hakkındaki değerlendirme yazımı BURADAN okuyabilirsiniz.

Velhasıl Savaş Sanatı öz bir kitap olmakla birlikte her an mücadele içinde olanlar için güzel ipuçları sunuyor.


Sun Zi (Sun Tzu) - Savaş Sanatı

SAVAŞ SANATI

Yazar: Sun Zi (Sun Tzu)

Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

Web Sitesi: iskultur.com.tr

ARKA KAPAK METNİ

Sun Zi / Sun Tzu (MÖ 6. yy): Yazarın adı Wade-Giles transkripsiyon sisteminde “Sun Tzu”, Pin-Yin transkripsiyon sisteminde “Sun Zi” olarak yazılmaktadır. Doğum ve ölüm tarihi tam olarak bilinmemektedir. Komutan ve düşünür olarak ünlenen Sun Zi’nin Savaş Sanatı eseri insanlık tarihinin en eski ve en fazla araştırılan ve tartışılan strateji eseridir. Bütün dünyada sadece askerlik alanında değil, iş idaresi ve kişisel gelişim gibi pek çok alanda da bir strateji klasiği olarak kabul görmüştür.

Yazar Hakkında

Muhammed Tutar

bilgisayar mühendisi, bilgi güvenliği uzmanı. önce okur, sonra yazar.

Tüm yazıları göster