Dünyalar Savaşı 100 sene önce yazılmış bilimkurgu kitabı. Kitapta H. G. Wells, Marslıların Londra’yı işgalini ve insanoğlunun nasıl mahvolduğunu anlatıyor. Ancak beklenmedik bir yenilgi alan Marslılar telef oluyor. Oldukça sürükleyici olan kitapta Wells’in insanoğluna yönelik ciddi eleştirileri bulunuyor.
Marslılar üstün teknolojileriyle insanlığı perişan edip dağıtırken, on dokuzuncu yüzyılın insanları hiçbir savunma geliştiremiyor, çaresiz kalıyorlar. İnsanlara dair Wells’in çarpıcı tespitleri bulunuyor:
“Bunların hiçbiri -şu evlerde yaşayan insanlar gibileri de, sürüngen hayatı yaşayan o aşağılık küçük memur takımı da- beş para etmez. Dünyalarından geçmiştirler. Ne görkemli bir hayalleri vardır ne de görkemli bir tutkuları; Tanrım, bu ikisinden de yoksun bir insan gölgesinden korkan bir tabansızdan başka nedir ki? Koşa koşa işlerine gitmekten başka bir şey bilmezler. Doğrusu Marslılar böylelerinin başına konan bir talih kuşu olacaktır.”
COVID-19 salgınından dolayı evlere kapandığımız süreci düşününce kitapta geçen şu cümleler de beni çok şaşırttı:
“Ne olursa olsun yeni bir istila daha beklesek de beklemesek de insanlığın geleceğine ilişkin görüşlerimiz bu olayların ışığında büyük ölçüde değiştirilip düzeltilmelidir. Bu gezegeni insanlık için korunaklı ve sonsuza dek güvenli bir yer olarak göremeyeceğimizi artık anlamış bulunuyoruz.
Bu istilanın insanlığa önünde sonunda yarar sağladığı da söylenebilir. Bizi çöküşün en bereketli kaynağı olan ve rehavete sürükleyen geleceğe aşırı güveni içimizden atmamızı sağlamıştır, beşeri bilimlere olağanüstü katkılarda bulunmuştur ve insanlığın ortak refahı kavramını büyük ölçüde geliştirmiştir.”
Dünyalar Savaşı kitabındaki Marslıların istilasının sonuçları bugünkü koronavirüs istilasına ve beklenen sonuçlarına cuk diye oturuyor. Özellikle pandemi sürecinde tam okunası kitaplardan…
DÜNYALAR SAVAŞI
Yazar: H. G. Wells
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Web Sitesi: iskultur.com.tr
ARKA KAPAK METNİ
Dünyalar Savaşı’nın Pearson’s Magazine’de tefrika edildiği 1897 yılında, Kraliçe Victoria’nın tahta çıkışının altmışıncı yılı törenlerle kutlanmıştı. Büyük Britanya İmparatorluğu, Kanada’dan Yeni Zelanda’ya uzanan, Afrika’nın büyük bir kısmıyla Hint yarımadasının tamamını kapsayan geniş topraklarıyla gücünün doruğundaydı. Dünyalar Savaşı, Wells’in İngiliz emperyalizmi üzerine bir yorumu; 20. yüzyıl başında imparatorluğun genişlemesinin muhtemel sonuçlarına ilişkin kaygıları yansıtan felsefi ve ideolojik öyküsüdür. Mars’tan gelip tuhaf araçlarıyla imparatorluk topraklarında gezinen, yollarına çıkan her şeyi ölümcül ısı ışınlarıyla yerle bir ederken tüm yaşamı da sona erdiren yaratıkların istilası, belki de Victoria dönemi okurunun bu kaygılarına denk düşmüştü. Orson Welles’in 1938’de romandan uyarladığı bir radyo oyununu gerçek sanan dinleyicilerin panik içinde sokağa dökülmesi, yapıtın imgelemi tetikleme gücünü ortaya koydu. Çeşitli film ve dizi versiyonları yapılan Dünyalar Savaşı birçoğuna da esin verdi. Wells’in capcanlı imgelemiyle özgün ve gerçekçi anlatımı, uzay yolculuğu ve başka gezegenlerden dünyamıza yönelik istilalar konusuna artık hiç de yabancı olmadığımız bugün de her kuşaktan okuru cezbetmeye devam ediyor.