Bir önceki yazıda ağ güvenliği konusunda güvenliği nasıl sağlayabileceğinize dair ipuçlarını paylaşmıştım: Dijital Güvenlik Kontrol Listesi #10: Ağ Güvenliği
Bu yazıda dijital güvenliğinizi sağlamak adına bireysel farkındalığınızı oluşturmak için atabileceğiniz adımlar özetlenmektedir.
Bağlantılar Her Zaman Risklidir
E-postalar üzerinden yanıltıcı gönderiler çok sık gönderilir ve alıcıların bu e-postalara inanmaları olasıdır. Bu nedenle bir e-posta sizden hassas bir işlem yapmanızı istediğinde önce gönderenin gerçek olduğunu doğrulayın ve mümkün olduğunca iletideki bir bağlantıyı tıklamak yerine URL’yi kendiniz tarayıcıya yazarak girin.
Pop-Up Bildirimlerine Güvenmeyin
Ziyaret ettiğiniz bir web sayfası veya kullandığınız bir uygulama telefonunuzda veya tarayıcınızda sahte pop-up’lar yerleştirmiş olabilir. Eğer ki bu şekilde açılan bir pencereye tıklarsanız, çok daha dikkatli olun ve kendi kendine açılan hiçbir pencereye itibar etmeyin, hele ki form gibi şeyler çıktıysa karşınıza asla doldurmayın.
Cihazlarınızı Asla Başıboş Bırakmayın
Güçlü bir parolanız olsa bile, verileri telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan (şifrelenmemişse) almak bir şekilde mümkündür. Cihazlarınızı hiçbir zaman başıboş bırakmayın. Ola ki kaybederseniz cihazınızı mutlaka uzaktan silin. (Bu işlemi yapabilmek için cihazınızı önceden uzaktan erişim için ayarlamış olmanız gerekir.)
Biri Bizi Gözetliyor!
Kötü niyetli bir uygulamanın ruhunuz bile duymadan sizi gözetleyebilmesini engellemek için web kamerası kapaklarını ve mikrofon engelleyicileri kullanmak iyi bir fikir olabilir. Biri sizi gözetlemesin!
Omuz Sörfçülerinden Korunun
Omuz sörfünü daha önce hiç duydunuz mu? Kamusal alanda iken haberiniz olmadan birilerinin ekranınızı gözetlemesine omuz sörfü deniyor. Hiç kimsenin “omuz sörfü yapmasına” izin vermeyin.
Kimlik Avı Saldırıları (Phishing) Konusunda Kendinizi Geliştirin
Kimlik avı saldırısı güvenilir bir kişi veya şirket kılığına girerek hassas bilgileri (hesap şifresi gibi) elde etme girişimidir. Son yıllarda kimlik avı saldırıları giderek daha karmaşık hale geldi ve bilgisayar korsanları oldukça spesifik ve hedefli saldırılar oluşturuyorlar. Her zaman tetikte olun ve kendini geliştirin. Genel güvenlik tedbirlerini sürekli uygulamanız faydalı olacaktır: 2FA kullanın, parolaları yeniden kullanmayın, artık kullanmadığınız hesapları kapatın ve verilerinizi yedekleyin.
Takip Yazılımlarına Dikkat Edin
Takip yazılımları doğrudan cihazınıza yüklenen bir kötü amaçlı yazılımdır. Konumunuzu, mesajlarınızı ve diğer uygulama verilerinizi başkalarının uzaktan görmelerini sağlar. Başlangıçta hiç şüpheli görünmeyen, göze çarpmayan bir uygulama (oyun, el feneri veya hesap makinesi gibi) kılığına girebilirler. Olağandışı pil kullanımı, ağ istekleri veya yüksek cihaz sıcaklığı böyle bir uygulamanın varlığına işaret ediyor olabilir. Cihazınıza bir şekilde takip yazılımı yüklendiğinden şüphe ediyorsanız kurtulmanın en iyi olur cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlamaktır.
Yazılımları ve Uygulamaları Güvenilir Kaynaklardan Yükleyin
Birçok kullanıcının karşılaştığı kötü amaçlı yazılımların çoğu genellikle yanlışlıkla kötü yazılım indirip yüklemenin bir sonucudur. Ayrıca bazı uygulamalar size biraz tehlikeli ücretsiz yazılımlar (araç çubukları, anti virüs ve diğer yardımcı programlar gibi) sunmaya çalışır. Yalnızca güvenilir kaynaklardan yazılım ve uygulama indirin.
Kişisel Verileri Güvenli Bir Şekilde Saklayın
Önemli verileri her zaman yedeklemek gerekir. Ancak telefonunuzda/bilgisayarınızda, USB’de veya bir bulutta depoladığınız tüm bilgilerin şifrelenmiş olduğundan emin olun. Şifreleme sayesinde bir bilgisayar korsanı tarafından verilerinize erişilse bile dosyalarınıza ulaşmaları neredeyse imkansız olacaktır.
Uygulama İzinlerini İnceleyin
Cihazlarınıza yüklediğiniz uygulamaların fotoğraflarınıza, kameranıza, konumunuza, kişilerinize, mikrofonunuza, arama günlüklerinize vb. gereksiz erişime sahip olmadığından emin olun. Hiçbir uygulamaya ihtiyacından fazla erişim iznini vermeyin, bu güvenliğinize ciddi katkı sağlayacaktır.
Dijital güvenliğinizi sağlarken bireysel farkındalığınızı artırmak adına alabileceğiniz daha birçok önlem bulunuyor. En iyisi mümkün olduğu kadar az dijital ayak izi bırakacak şekilde teknolojiyi kullanmaktır. Daha fazlası için bu yazının başında belirttiğim linkten geri doğru giderek bütün Dijital Güvenlik Kontrol Listelerini inceleyebilirsiniz.
Umarım bu paylaştığım öneriler dijital yaşamınızda bireysel farkındalığınıza katkı sağlar, faydalı olması ümidiyle…