Esat Cemal Paker, Galatasaray Lisesi’nden mezun, siyasi tarihimizde hariciyede yaşanan birçok mevzuya şahit olmuş, Birinci Cihan Harbi’nin öncesinde ve sonrasında Avrupa şehirlerinde çeşitli vazifelerde görevde bulunarak siyasi mevzuları yakından takip etmiş ve yaşadıklarını Siyasi Tarihimizde Kırk Yıllık Hariciye Hatıraları kitabında bir roman akışı içerisinde yazmış.
Kitap doğrudan Esat Cemal Paker’in mezuniyetinden itibaren meseleğe girişini anlatmasıyla başlıyor. Bu anlamda okuduğum diğer hatırat kitaplarında bulunan, çocukluktan itibaren yaşadıklarını anlattığı bir bölüm bulunmuyor. Bu sebeple de Esat Cemal Paker’in şahsına dair bir fikir oluşturmadan doğrudan olaylara dalmak biraz garip bir duygu. Hızlı hızlı, çok özet bir şekilde gelişiyor her şey.
Paker Avrupa’da Londra, Brüksel, Berlin, Romanya, Viyana, Stockholm, Atina, Paris ve Hollanda’da çeşitli elçilik görevlerinde bulunmuş bütün meslek hayatı boyunca. Bu görevleri sayesinde birçok siyasetçiyle, hatta krallarla bile görüşmüş, önemli isimleri yakından tanıyarak bir kısmıyla dost olmuş.
Bir oraya bir buraya koşturadursun, yaşadıklarını çok detaylara girmeden bu kitaptan öğreniyoruz. Bu açıdan bir Esat Cemal Paker’in hayatını anlatan bir hatırattan ziyade, Paker’in siyasi hayatını anlatan bir hatırat olduğu kitap okunmadan evvel dikkate alınmalıdır diye düşünüyorum. İçerik tıpkı kitabın başlığı gibi “Hariciye Hatıraları”ndan ibaret. Dediğim gibi ben önceden okuduğum hatıratlara benzer noktalar aradığım için biraz hayal kırıklığına uğradım. Ancak bu haliyle bile ilginç olayları ve kişilikleri bünyesinde barındırıyor. Mesela Feylesof Rıza Tevfik’e bu kitapta rastlamak, Rıza Tevfik’in hatıratında okuduğum olaylarla bağlantı kurmama vesile oldu. Burada tarihi iyi anlamak için birden fazla bakış açısıyla bakmanın değerini bir kez daha fark ettim.
SİYASİ TARİHİMİZDE KIRK YILLIK HARİCİYE HATIRALARI
Yazar: Esat Cemal Paker
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Web Sitesi: remzi.com.tr
ARKA KAPAK METNİ
Esat Cemal Paker, hariciyecilik mesleğine girdiği II. Abdülhamit devrinde başlayıp Cumhuriyet dönemine kadar, çeşitli Avrupa ülkeleri nezdinde resmi görevlerde bulundu. Bu görevleri süresince, duyduğu veya bizzat yaşadığı ciddi ve mizahi olayları, Siyasi Tarihimizde Kırk Yıllık Hariciye Hatıraları adlı kitabında topladı.
Esat Cemal’in siyasi hayatının başlangıcı, Osmanlı devletinin dağılmaya yüz tuttuğu o karanlık günlere denk geldiğinden, anlatılan kimi olaylar, yeni kuşaklar için ibret verici birer örnek niteliği taşıyor. Kimi zaman da, dönemin ünlü kültür, fikir ve siyaset adamlarının yaşamları gözler önüne seriliyor. 1900´lerin başında savaş içindeki Avrupa, o yılların devlet başkanları, krallar, Avrupa sosyetesi ve Osmanlı erkânı, Esat Cemal´in gözlemleriyle, bir roman akışı içinde sergileniyor.