Coğrafya kaderdir sözü her ne kadar özellikle Ortadoğu toplumları için, özelde kendi milletimizden insanların kendi ülkemiz için söyledikleri bir söz olsa da coğrafya herkesin kaderidir. Bugünkü ekonomik ve siyasi koşullara bakarak Avrupa ve Amerika haricindeki coğrafyalarda doğanların bahtı kara, kalanların bahtı âlâ denilse de işin aslı hiçbir zaman öyle olmadı. Kısa Almanya Tarihi kitabı bu gerçeği yumruk gibi yüzlere çarpan bir eser.
Türkiye için Avrupa, Asya ve Afrika’nın tam ortasında kalmak nasıl bir kaderse, Almanya için Ren ve Elbe arasında kalmak, İngiltere için Manş’ın ötesinde dört tarafı denizlerle çevrili olmak, Gana için altın yatakları ve yemyeşil yağmur ormanlarıyla kaplı olmak, Samoa içinse okyanusun ortasında her şeyden uzakta yaşamak bir kaderdir. Evet coğrafya kaderdir ama bahtına düşen imkanlarla elinden gelenin en iyisini yapabilmek herkesin kendi çabasına bağlı.
Kısa Almanya Tarihi kitabı sadece Almanya’yı değil bütün Avrupa’yı anlamak açısından önem arz ediyor. Bugün Avrupa Birliği Almanya sayesinde hâlen ayakta, İngiltere Brexit’le birlikten ayrıldı. Almanya’nın ekonomik sermayesi ve gücüyle işler bir şekilde sürdürülüyor. Ancak bugünlere nasıl gelindiğini anlamak, geleceğin nereye doğru gideceğini tahmin etmek için şart.
Kitapta görsellerle ve şemalarla zenginleştirilmiş akıcı bir anlatım hakim. Asla sıkıcı olmayan ve zihinsel arka planımızdaki boşlukları güzelce doldurabilir bu eser. Zira Almanya’ya dair müfredatta öğretilen bilgiler ne kadar? Osmanlı’nın Almanya’dan aldığı savaş gemileriyle Cihan Harbi’ne katılması, Kayser’in Sultanahmet Meydanı’na hediye ettiği çeşme, işçi göçleriyle Acı Vatan’a dönüşen bir ülke. Başka?
Almanya tarihini Sezar’dan başlayarak aktaran, Germenlere dair doyurucu bilgiler veren bu kitabı Avrupa’yı merak eden veya Avrupa üzerine çalışan herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Akademik bir dilin olmadığı, masalsılığa da kaçmayan gerçekçil bir üslupla tarih okumayı şahsen çok seviyorum. Bu son cümleyi Say Yayınları’ndan çıkan tüm seri için söyleyebilirim.
Not: Say Yayınları bu kitapla benzer olarak “Kısa … Serisi” şeklinde farklı ülkelerin tarihini anlatan kitaplar çıkarıyor.
KISA ALMANYA TARİHİ
Yazar: James Hawes
Yayınevi: Say Yayınları
Web Sitesi: saykitap.com
ARKA KAPAK METNİ
Coğrafya kaderdir. Almanya’nın kaderinin şekillenmesinde en etkili olan coğrafi öğeler Ren ve Elbe nehirleri olmuştur. Romalı general Drusus Almanya’yı fethederken lejyonlarıyla birlikte Ren’i aşar ve doğuya doğru ilerleyip Elbe kıyısına dayanır. Rivayete göre, tam bu aşamada Elbe’nin karşı yakasında dev bir kadın figürü belirir ve Drusus’a günlerinin sayılı olduğunu, evine dönmesini, fetih açgözlülüğüne son vermesini söyler. Romalı General sağduyunun sesine kulak vererek Elbe’yi geçmez ve böylece Romalılar Elbe’nin doğusundaki bataklığa ayak basmamış olurlar.
Ancak yaklaşık bin beş yüz yıl sonra bu bataklık zeminde doğan Prusya devleti Romalılar kadar sağduyuyla hareket etmeyecektir. Prusya militarizmi Alman devletlerinin birleşmesini sağlayacak fakat Birinci Dünya Savaşı’nın çıkmasında, ardından Nazizm’in Almanya ile Avrupa’nın başına bela olmasında ve en sonunda İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinde büyük rol oynayacaktır…
Kısa Almanya Tarihi’ni okuduktan sonra Almanya’nın siyasal dinamiklerini kavrayacak ve günümüzde Almanya’nın bir yandan Avrupa’nın birliğini sağlamaya çalışırken diğer yandan Rusya ile yakınlaşma çabalarını aynı resmin içine oturtmakta zorluk çekmeyeceksiniz.
“Mutlaka okunması gereken bu kitap Roma Almanya’sı ile Romalı olmayan Almanya’yı ayıran sınırın günümüze dek etkisini koruduğunu ortaya koyuyor.”