Yesrib’de Bahar, İslam’ın Medine’ye gelişini, Hz. Zeyd Bin Sabit’in gözünden ve onun hayatıyla birlikte anlatan bir roman. Bu kitaba dair olumsuz ve olumlu düşüncelerim maddeler halinde şu şekildedir:

Olumsuz Tarafları:

– Öncelikle kitabın yazarı Waliyy Vincenzo Ahmad Abd Al isminde bir İtalyan yazar. Yani bir Batılı Müslüman. Bu ise kitaba ister istemez oryantalist bir hava katmış. Doğu’nun engin birikiminde yazılmış bir eserdeki havayı bulamıyorsunuz.

– Siyer okumuş birisi için çok hafif kalacak bir kitap.

– Yazar bazı bölümleri kendi kurgulamış. Hayali karakterler ve olayların bulunması biraz rahatsız edici.

– Olaylar hızlı bir şekilde akıp gidiyor. Ayrıntı yok.

– Zeyd’in, hayali karakter olan Kerime isimli kızla evlenmesi söz konusu ve nikah öncesi bir zamanda kızın beline elini dolamasından bahsediyor. Bu bir sahabe için söylenmeyecek bir ifade diye düşünüyorum.

– Çevirmenler nasıl bir üslub kullandıysa, hayatımda ilk kez “anakronizma” kelimesine bu kitapta rastladım.

Olumlu Tarafları:

– İlk kez bi sahabenin gözünden İslam’ın doğuşunu anlatan bir kitap okudum.

– Olay örgüsü başarılı bir şekilde kurgulanmış.

– Yeni Müslüman olmuş bir insan, özellikle bir batılı için çok faydalı bir eser.

– Olaylar sadece ve basit bir dille, akla dayandırılarak anlatılıyor.

– Yazar bazı yerleri kurgulamış dedim üst kısımda. Nereden mi biliyorum? Kitabın sonunda hangi karakterlerin ve olayların kurgu olduğu açıkça anlatılmış.

– Çok güzel bir kaynakça mevcut kitabın sonunda.

– Efendimiz’in olduğu her kitap gibi, her ne kadar olumsuz bulduğum tarafları olsa da, illa ki bir yerde gözyaşı döktürüyor. Vesselam…


Vincenzo - Yesrib'de Bahar

YESRİB’DE BAHAR

Yazar: Ahmad ‘Abd Al Waliyy Vincenzo

Yayınevi: Timaş Yayınları

Web Sitesi: timas.com.tr

ARKA KAPAK METNİ

“O gece Zeyd, hayatındaki en mucizevi deneyimi yaşadı. Zeyd’in, her bir heceyi her bir vurguyu hafızasına kazıyabilmesi için Cebrail okuyor ve Hz. Muhammed(sav) tekrarlıyordu. Karanlık, yerini güneşin ilk ışıklarına terk edinceye kadar devam ettiler.”

Okur, Zeyd’in rehberliğinde; İslam’ın ilk yıllarına, Medine’ye doğru bir yolculuğa çıkıyor. İslam’ın doğuşundan kısa bir süre sonra Medine(Yesrib)’de dünyaya gelen Zeyd, babasının Buas savaşında ölmesiyle yetim kalınca; annesi ve abisiyle hayatın zorluklarını aşmaya çalışıyor. İslam’la tanışması ve Hz. Peygamber’le karşılaşması ise hayatının tümüyle değişmesini sağlıyor.

Hikayenin başında sekiz yaşında olan Zeyd, daha 12 yaşında iken vahiy katibi oluyor. Kur’an’ın en önde gelen koruyucularından ve yorumcularından biri olan bu çocuk, aklı ve hafızasıyla küçük yaşlarından itibaren herkesin hayranlığını kazanıyor. Kur’an’ın kitap haline gelmesi ve değişmeden çoğalmasında Zeyd’in rolü oldukça büyüktür.

İtalya’nın en büyük Müslüman kültürü uzmanlarından biri olan Vincenzo, İslam’ın ilk yıllarını akıcı bir romanla okura sunuyor. Yazarın söylediği gibi “Batı romanının akıcılığını ve Doğu bilgeliğinin içeriğini haiz” bu eser Hz. Muhammed(sav)’in hayatından bir kesiti, vahiy katiblerinden Zeyd Bin Sâbit’in gözünden anlatıyor.

Yazar Hakkında

Muhammed Tutar

bilgisayar mühendisi, bilgi güvenliği uzmanı. önce okur, sonra yazar.

Tüm yazıları göster