“Yaşayanların birçoğu ölümü hak ediyor ve ölenlerin bir kısmı da yaşamayı hak ediyor. Yaşamı onlara verebilir misin? O halde hak, hukuk adına ölüm buyurmakta çok acele etme; çünkü en bilge olanlar bile her şeyin sonunu göremez.” diyor Gandalf Yüzüklerin Efendisi kitabında.

Yüzüklerin Efendisi… Yıllar evvel lisedeyken bu kitabı okumayı çok istemiştim. Fakat o zamanlar kitabı alacak param yoktu. Bir arkadaşımın abisinde bu kitap olmasına rağmen, ne kadar istediysem de ödünç alamamıştım. 🙂

Yıllar sonra nihayet bu kitabı alabildim ve üç ay civarında bir sürede tamamını okudum. 2012 yaz mevsimindeydi… 1000 sayfayı aşan bu özel baskıda yazılar o kadar küçük ki, hemen şimdi 653. sayfayı rastgele açıp baktım, 400’den fazla kelime var tek bir sayfada.

Doyumsuz Bir Macera

Kitabın muhtevası malum. Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü bölümlerinden oluşan kitap, Tolkien’in daha önceden kurguladığı Orta Dünya’da yaşanan olayların devamı niteliğinde. Özellikle sinemaya uyarlanmasıyla meşhur olan Hobbit kitabındaki senaryonun sonrası diyebiliriz, zira Hobbit’te meşhur yüzüğü Gollum’dan “çalıp” kendisine saklayan Bilbo Efendi, Yüzüklerin Efendisi’nde Gandalf’ın geri dönmesiyle yüzüğü teslim etmek durumunda kalıyor ve yeğeni Frodo yüzüğün efendisi olup onu yok etmeye Hüküm Dağı’na götürüyor. Bu arada yaşanan onlarca macera, savaşlar 1000 sayfada anlatılıyor.

Kitabın girişinde önceki kitapların muhtevasına hakim olmayanlar için kısaca özetler konulmuş. Hobbitler, Shire, yüzüğün tekrar bulunuşu vb. hakkında eklenen bu özetler konuya yabancılık çekmemek adına atlanmaması gerekiyor. Sonrasında ise kocaman bir Orta Dünya kapılarını okuyucuya açıyor.

Kitaptaki senaryo, betimlemeler, olayların akışı vb. anlamda söylenebilecek bir şey bulamıyorum. Yüzüklerin Efendisi başlı başına bir şaheser ve ister roman türünde ele alın, isterseniz de fantezi kurgu türünde bakın, bu kitap neresinden tutarsanız tutun çok ötede. İnsan psikolojisi ve fıtratına dair her türlü karakter ve davranışı olayların akışında bulabileceğiniz gibi, Tolkien’ın kendi zihin dünyasında ürettiği, haritalarını çizdiği, alfabesini bile oluşturduğu yabancı bir alemi kitap boyunca hissediyorsunuz. Bence bir romanın veya kurgunun kalitesi beni içine alıp alamamasıdır. Bu açıdan baktığımda Yüzüklerin Efendisi kitabın kapağını kapatana kadar beni Orta Dünya’ya götürmüş, olayların tam ortasına koymuştu.

Yüzüklerin Efendisi’nin filmlerini severek izlediğiniz hâlde kitabını okumadıysanız, henüz geç kalmış değilsiniz. Elfler, Cüceler, Entler, Uruklar, Orklar, Hobbitler ve kuzeyin insanlarının macerası sizleri bekliyor. Filmleri izlemediyseniz fakat merak ediyorsanız tavsiyem önce kitabı okuyun, sonra filmleri izleyin. Zihninizde oluşacak görüntüler, filmde oluşturulmuş olanlardan çok daha kaliteli ve heyecan verici olacaktır.

“İki tür hikaye vardır. Gerçek hikayeler ve gerçek olması gereken hikayeler. Tolkien’ın kült eseri Yüzüklerin Efendisi’nde ikinci tür hikayelerden biri, belki de en güzeli anlatılmakta.”

3 Nisan 2022 Tarihli Güncelleme:

Muhammed Âkif tarafından seslendirilen Bir Orta Dünya Türküsü | III. Çağ Ağıdı adlı eseri mutlaka dinleyin!


JRR Tolkien - Yüzüklerin Efendisi

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

Yazar: J. R. R. Tolkien

Yayınevi: Metis Kitap

Web Sitesi: metiskitap.com

ARKA KAPAK METNİ

Dünya ikiye bölünmüştür, denir Tolkien’ın yapıtı söz konusu olduğunda: Yüzüklerin Efendisi’ni okumuş olanlar ve okuyacak olanlar. 1997 ile birlikte, çok sayıda Türkiyeli okur da “okumuş olanlar” safına geçme fırsatı buldu. Kitabın Türkçe basımı Yüzüklerin Efendisi’ne duyulan ilginin evrenselliğini kanıtladı.

Yapıtın bu başarısını taçlandırmak için üç kısmı bir araya getiren bu özel, tek cilt edisyonu sunuyoruz. Hem hâlâ okumamış, “okuyacak olanlar” için, hem de bu güzel kitabın kütüphanenizde gelecek kuşaklara devrolacak kadar kalıcı olması için…

Yüzüklerin Efendisi yirminci yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geliyor; bilimkurgu, fantazi, polisiye, best-seller ya da ana akım demeden, tüm edebiyat türleri arasında tartışmasız bir önderliğe sahip. Bir açıdan bakarsanız bir fantazi romanı, başka bir açıdan baktığınızda, insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir roman. bir yolculuk, bir büyüme öyküsü; fedakarlık ve dostluk üzerine, hırs ve ihanet üzerine bir roman.

Yazar Hakkında

Muhammed Tutar

bilgisayar mühendisi, bilgi güvenliği uzmanı. önce okur, sonra yazar.

Tüm yazıları göster