SSH Nedir?
SSH (Secure Shell) kullanıcılara sunucularını internet üzerinden kontrol etmelerini ve düzenlemelerini sağlayan güvenli bir uzak yönetim protokolüdür. Güvenli olmayan TELNET’e güvenli bir alternatif bağlantı seçeneği olarak oluşturulan SSH, şifreleme teknikleri kullanarak sunucuya giden & uzaktaki sunucudan gelen tüm iletişimlerin şifrelendiğinden emin olur.
Bu yazıda adım adım Ubuntu işletim sistemine sahip bir bilgisayara SSH ile erişim sağlayabilmek için yapılması gereken işlemler anlatılacaktır.
Bu adımları uygulamadan önce sudo yetkisine sahip olduğunuzu kontrol edin.
SSH Servisini Etkinleştirme
Ubuntu işletim sistemini kurduğunuzda SSH Server yüklenmemiş olarak kurulur. Ancak kolayca SSH Server kurulumu yapmak mümkün.
Terminal uygulamasını açın ve şu komutları çalıştırarak ssh-server paketini yükleyin.
sudo apt update
sudo apt install openssh-server
Yükleme tamamlandığında SSH Server otomatik olarak çalışacaktır. Başarılı bir şekilde yüklendiğini ve servisin çalıştığını kontrol etmek için şu komutu çalıştırın:
sudo systemctl status ssh
Eğer Active: active (running) şeklinde yeşil bir satır görüyorsanız sorunsuz bir şekilde kurulum yapılmış ve servis çalışıyor demektir. q tuşuna basarak terminale geri dönebilirsiniz.
Son olarak SSH bağlantısı kurabilmek için sistemde bulunan güvenlik duvarında izin vermeniz gerekmektedir. Şu komutla SSH’a izin verebilirsiniz.
sudo ufw allow ssh
Artık Ubuntu işletim sistemine sahip cihazınıza SSH ile bağlanabilirsiniz.
SSH Bağlantısı Kurmak
SSH ile makinenize bağlanmak için Linux veya macOS bilgisayarlardan şu komutu çalıştırabilirsiniz:
ssh username@ip_address
Burada username kısmına Ubuntu makinenizdeki bir kullanıcı hesabını, ip_address kısmına ise bağlanmak istediğiniz makinenin IP adresini yazmanız gerekmektedir. Bu komutu çalıştırdığınızda kullanıcı hesabının şifresi istenecektir, şifreyi yazdığınızda giriş yapabileceksiniz.
Windows işletim sisteminde ise Putty gibi yazılımlarla bağlantı sağlayabilirsiniz.
SSH Permission Denied Hatası ve Çözümü
Yukarıdaki adımları uyguladığınız halde SSH bağlantısında sorun yaşayabilir ve özellikle Permission Denied hatasıyla karşılaşabilirsiniz. Bu hatanın çözümü için sudo yetkisiyle aşağıdaki komutu çalıştırın:
nano /etc/ssh/sshd_config
sshd_config SSH ile alakalı ayarların olduğu dosyadır. Permission denied hatasının çözümü için bu dökümanda bulunan PasswordAuthentication değerini değiştirmek gerekiyor. cmd+w ile arama yaparak bu değeri bulun ve muhtemelen no şeklinde olduğunu göreceksiniz. yes yapın ve PasswordAuthentication yes şeklinde kaydedip çıkın.
Bu değişikliğin etkili olabilmesi için servisi yeniden başlatmak gerekiyor.
sudo systemctl restart ssh
Servis yeniden başladıktan sonra sorunsuz bir şekilde SSH bağlantısı kurabilirsiniz.