Bir önceki yazıda Mesajlaşma konusunda güvenliği nasıl sağlayabileceğinize dair ipuçlarını paylaşmıştım: Dijital Güvenlik Kontrol Listesi #4: Mesajlaşma
Bu yazıda sosyal medyada tehditlerden daha iyi korunmak ve gizliliğinizi en üst seviyeye çıkarmak için atabileceğiniz adımlar özetlenmektedir. Umarım bu paylaştığım öneriler sosyal medyada güvenliğinizi artırma ve gizliliğinizi koruma konusunda dijital yaşamınıza katkı sağlar, faydalı olması ümidiyle…
Hesabınızı Güvene Alın
Sosyal medya hesapları çok sık ele geçirilirler. Hesabınızı güvende tutmak için mutlaka güçlü bir parola kullanın ve 2 adımlı kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Nasıl yapacağınızı öğrenmek için Dijital Güvenlik Kontrol Listesi #1: Kimlik Doğrulama başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Gizlilik Ayarlarınızı Kontrol Edin
Sosyal medya platformlarının neredeyse tamamı gizlilik ayarlarınızı kontrol etmenize izin verir. Halihazırda hangi verileri kime ifşa ettiğiniz konusunda tüm bilgileri bu gizlilik ayarlarıyla kontrol edebilirsiniz. Fakat şunu da unutmayın ki gizlilik ayarların sizi sadece ilgili platformun diğer üyelerinden koruyabilir. Verilerinizi platformun sahiplerinden koruyamazsınız. Yani Instagram hesabınızı gizli profil yapmanızın Mark Zuckerberg veya diğer Facebook çalışanları açısından bir anlamı yok.
Tüm Etkileşimleri Herkese Açık Olarak Düşünün
Sosyal medya platformlarında bir kullanıcının “özel” içeriğini görüntülemenin çeşitli yöntemleri vardır. Bundan dolayı herhangi bir şey yüklemeden, yayınlamadan veya yorum yapmadan önce “Bu yaptığımın tamamen halka açık olmasının bir sakıncası var mı?” sorusunuz kendinize sorun.
Tüm Etkileşimleri Kalıcı Olarak Düşünün
Hemen hemen her gönderi, yorum, fotoğraf vb. paylaşımları sürekli arşivleyen ve herkese açık hale getiren uygulamalar vardır. Örneğin The Way Back Machine gibi siteler interneti sürekli olarak arşivlerler. Bu nedenle özellikle sosyal medyada çok fazla bilgi ifşa etmemek ve eğer ki paylaşımınız ‘viral’ olsaydı sonuçlarının ne olacağını düşünmek önemlidir.
Hassas Bilgileri Paylaşmayın
Profil bilgileriniz bilgisayar korsanları için dolandırıcılıklarına yardımcı olan bir tür altın madenini oluşturur. Çok fazla ayrıntı paylaşmaktan kaçının. (Doğum Tarihiniz, Memleketiniz, Okulunuz vb.)
Neyi Paylaştığınıza Dikkat Edin
Sosyal medyada paylaştığınız durum güncellemeleri, yorumlar, check-in’ler, fotoğraflar ve videolar istemeden sizin amaçladığınızdan çok daha fazlasını açığa çıkarabilir. (Konumunuz, tercihleriniz, ilişkileriniz vb.) Bu husus özellikle arka planda bir şeyler (belgeler, yol adları/tabelalar, kredi kartları, elektronik cihazlar gibi) gösterebilen fotoğraflar ve videolar için daha da tehlikeli bir hal alır. O yüzden neyi paylaştığınızı iki kere düşünün.
E-Posta Adresinizi veya Telefon Numarasını Paylaşmayın
Gerçek e-posta adresinizi veya cep telefonu numaranızı yayınlamak bilgisayar korsanlarına, trollere ve SPAM gönderenlere size karşı kullanmaları için adeta cephane sağlar. Sosyal medyada e-posta adresinizi ve telefon numaranızı herkese açık paylaşmayın.
Gereksiz İzinler Vermeyin
Popüler sosyal medya uygulamalarının çoğu kişilerinize, arama kayıtlarınıza, konumunuza, mesajlaşma geçmişinize, cihaz detaylarınıza vb. erişmek için izin ister. Kullandığınız uygulamanın erişime ihtiyaçları yoksa izin vermeyin.
Üçüncü Parti Uygulamalara Dikkat Edin
Sosyal medya hesaplarınızla girişi kullanarak başka web sitelerine kaydolmaktan kaçının. Ayrıca diğer web hesaplarınızda artık kullanmadığınız sosyal uygulamalara erişimi iptal edin. “Kim beni takip etmeyi bırakmış?” gibi sorulara cevap verdiğini söyleyen uygulamalar ve benzerlerinden de uzak durun.
En Güvenli Çözüm: Sosyal Medya Uygulamalarını Kullanmayın
Sosyal medya temelde gizlilik odaklı değildir. Bu nedenle maksimum çevrimiçi güvenlik ve gizlilik için herhangi bir sosyal ağı kullanmaktan kaçının.
Umarım bu paylaştığım öneriler sosyal medyada güvenliğinizi artırma ve gizliliğinizi koruma konusunda dijital yaşamınıza katkı sağlar, faydalı olması ümidiyle…