Fitzgerald’ın bu tuhaf hikayesini çoğu insan 2008 yapımı filmden biliyor. Yaşlı bir insanın fiziksel özelliklerine ve zihin yapısına sahip bir şekilde doğan Benjamin’in yıllar geçtikçe yaşı sayısal olarak büyüse de kendisi fiziken ve zihnen küçülüyor. İşte bu filmin senaryosu 1922 yılında yazılan Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi.

Kitap çok sade ve çok akıcı. Hatta öyle ki 30 dakikalık bir sürede kitabı bitirdim. Aslında kapsamlı bir roman olabilecek kadar güzel bir hikaye var ortada. Benjamin’in doğumundan ölümüne kadarki süreç film şeridi gibi çok hızlıca akıp gidiyor.

Hikayede birkaç detay özellikle ilgimi çekti. Benjamin’in anne ve babasının asil bir aileye mensup olup sosyete ile olan ilişkileri ve Benjamin’in tuhaf halinin bu ilişkiye nasıl zarar verdiği satır aralarında geçiyor. Benjamin’in ailesi ondan utanıyor ve tuhaf durumunu rezalet olarak tanımlıyorlar. Buna rağmen babası durumu bir şekilde kabullenerek Benjamin her ne kadar yaşlı ve olgun bir insan olsa da ona çocuk muamelesi yapıyor yıllar boyunca.

Benjamin’in ilk yıllarında hiç kimse ile anlaşamayıp dedesiyle hoş vakit geçirmesi, yıllar geçtikten sonra çocukluk haline evrildiğinde ise torunuyla vakit geçirmesi de oldukça ironik bir durum. Ayrıca Benjamin’in evlenip çoluk çocuğa karıştıktan sonra oğlu tarafından bizzat hor görülmesi ve aşağılanması da dikkate değer bir husus.

Yale Üniversitesi Vurgusu

Beni şaşırtan bir diğer nokta ise Yale Üniversitesi vurgusunun sıkça geçmesi. Hatta hikayede Benjamin Yale Üniversitesi’ne kayıt olmak için gidiyor ancak yaşlı olduğundan mütevellit kabul edilmiyor, yaşının genç olduğunu izah etmeye çalışsa da deli muamelesi görüyor. “Sen Harvard’a git” diyerek dalga geçiyorlar. Ne tesadüf ki yıllar sonra Benjamin Harvard’a kayıt oluyor ve futbol maçlarında Yale takımını darmadağın ediyor. (Yale Üniversitesi vurgusunun sebebini belki @SelimTiryakiol bize izah eder.)

Velhasıl Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi bir çırpıda okunacak keyifli ve düşündürücü bir eser…


F. Scott Fitzgerald - Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi

BENJAMIN BUTTON’IN TUHAF HİKAYESİ

Yazar: F. Scott Fitzgerald

Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

Web Sitesi: iskultur.com.tr

ARKA KAPAK METNİ

Yaşlı bir adam olarak dünyaya gelip zamanla gençleşme fikri F. Scott Fitzgerald’ı büyülüyordu. Yazarın iki yıl boyunca zihninde evirip çevirdikten sonra 1922 yılında yazdığı Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi’ni Mark Twain’in şu sözü esinlemişti: “Hayatın en iyi kısmının başta, en kötü kısmının da sonda olması ne yazık.” Fitzgerald bu en bilinen hikâyesinde 1860 yılında yaşlı bir adam olarak doğup giderek gençleşen Benjamin Button’ın hayatını anlatır.

Benjamin Button yalnızca yaşlı bir adamın bedeniyle dünyaya gelmemiştir. 70’li yaşlarındaki bir adamın zihnine ve zevklerine de sahiptir. Gençleştikçe dirilen bedeniyle birlikte daha aktif bir hayata ve ilgi alanlarına kavuşur. Yazar yaşın insanın kimliği üzerindeki etkisine dikkat çeker. Yaşlanma üzerine yazılmış bu nükteli, fantastik hiciv, Hollywood’un da dikkatinden kaçmamış, 2008’de vizyona giren film uyarlaması büyük ilgi görmüştü.

Yazar Hakkında

Muhammed Tutar

bilgisayar mühendisi, bilgi güvenliği uzmanı. önce okur, sonra yazar.

Tüm yazıları göster