Bir önceki yazıda Mobil Cihazlar konusunda güvenliği nasıl sağlayabileceğinize dair ipuçlarını paylaşmıştım: Dijital Güvenlik Kontrol Listesi #6: Mobil Cihazlar
Bu yazıda kişisel bilgisayarlarınızı kullanırken tehditlerden daha iyi korunmak ve gizliliğinizi en üst seviyeye çıkarmak için atabileceğiniz adımlar özetlenmektedir. Umarım bu paylaştığım öneriler kişisel bilgisayarlarınızdaki güvenliğinizi artırma ve gizliliğinizi koruma konusunda dijital yaşamınıza katkı sağlar, faydalı olması ümidiyle…
Windows ve macOS işletim sistemleri kolay ve kullanışlı olmasına rağmen, ikisi de güvenli değillerdir. İşletim sisteminiz, donanım ve uygulamalarınız arasındaki ara yüzü sağlar, bu nedenle tehlikeye atılırsa zararlı sonuçları olabilir. Kişisel bilgisayarlarınızı güvenle kullanabilmek için şu önerileri dikkate alabilirsiniz:
Sisteminizi Güncel Tutun
Dijital güvenliğin ilk adımı işletim sistemini her zaman güncel tutmaktır. Çünkü sürekli olarak yeni güvenlik açıkları keşfediliyor. Sistem güncellemeleri bu güvenlik sorunları için düzeltmeler/yamalar içerir, ayrıca performansı iyileştirir ve bazen yeni özellikler ekler. Sisteminizdeki kritik sorunların kötüye kullanılmasını önlemek için yeni güncellemeleri mutlaka yükleyin.
Cihazınızı Şifreleyin
Bilgisayarınız çalınırsa, ele geçirilirse veya yanlış ellere geçerse tam disk şifrelemesi olmadığı takdirde tüm verilerinize erişilebilir. Kurulum sırasında Windows için BitLocker’ı, MacOS’ta FileVault’u kullanarak veya Linux’ta LUKS’u etkinleştirerek şifrelemeyi çok kolay bir şekilde etkinleştirebilirsiniz. Uzun ve güçlü bir şifre seçmeniz ve güvenli bir yerde saklamanız gerektiğini unutmayın, çünkü şifrenizi kaybederseniz şifrenizi kurtarmanın bir yolu yoktur.
Önemli Verileri Yedekleyin
Önemli verilerin bir kopyasını muhafaza etmek fidye yazılımı, hırsızlık veya sisteminizin zarar görmesi durumunda veri kaybını önleyecektir. Verileri tam güvende tutmak için bu yedeklemeleri de şifrelemelisiniz. En iyi yedekleme çözümü fiziksel bir kopya ve bulut kopyası olmak üzere 2 yedek tutmaktır.
USB Aygıtları Bilgisayarınıza Takarken Dikkatli Olun
USB cihazı şeklinde gelen birçok tehdit vardır, bu sebeple bilgisayarınıza bir USB cihazı takmadan önce düşünün. Mesela USB Killer gibi bir uygulama, kapasitörleri hızla şarj edip boşaltarak bilgisayarınızı mahveder. Cihazınıza takıldıktan sonra virüs bulaştıran, kötü amaçlı yazılım içeren geleneksel USB sürücüleri etrafınızda bolca bulabilirsiniz. İkna olmadıysanız STUXNET virüsünü araştırın derim.
Ekran Kilidini Etkinleştirin
Bilgisayarınızın başından kalkacağınız zamanlarda bilgisayarınızı kilitleme alışkanlığı edinin. Windows’ta Kişiselleştirme->Ekran Koruyucu->Devam ederken, oturum açma ekranını görüntüleyin seçeneğini, MacOS’ta Güvenlik ve Gizlilik->Genel->Ekran koruyucu başladıktan hemen sonra parola iste seçeneğini işaretleyin. Linux’ta Parlaklık ve Kilit->Askıya alma durumundan uyanırken şifremi gerektir ayarını yapın. En güvenli çözüm ise bilgisayarınızı asla gözetimsiz bırakmayın.
Cortana veya Siri’yi Devre Dışı Bırakın
Sesle kontrol edilen bir yardımcı kullanmak, Microsoft veya Apple’a söylediklerinizin yanı sıra bazı ciddi gizlilik etkileri olan dosyalarınızla ilgili verileri geri gönderir. Her zaman dinlerler, tetikleyici kelimeyi beklerler ve bu, konuşmaların bazı bölümlerinin yanlışlıkla kaydedilmesine dahi neden olabilir. Bu sebeple devre dışı bırakın.
Yüklü Uygulamalarınızı Gözden Geçirin
Ne kadar az uygulama o kadar az risk demektir. Uygulama sayınızın az olması performansınızı artıracağı gibi aynı zamanda güvenlik açıklarına maruz kalmanızı da azaltır.
Yetkileri Gözden Geçirin
Mobil cihazlarda olduğu gibi kişisel bilgisayarlarda da işletim sisteminiz uygulamalara belirli izinler verebilir. Konumunuza, kameranıza, mikrofonunuza, kişilerinize, takviminize ve diğer hesap bilgilerinize hangi uygulamaların ve hizmetlerin erişebileceğini kontrol altında tutmak önemlidir. Bazen sistem güncellemeleri gizlilik ayarlarının değiştirilmesine veya geri alınmasına neden olabileceğinden düzenli olarak tekrar kontrol etmelisiniz.
Kullanım Verilerinin Buluta Gönderilmesine İzin Vermeyin
Hem Windows hem de macOS işletim sistemleri analiz, teşhis ve araştırma için buluta gönderilen kullanım bilgilerini veya geri bildirimleri toplar. Bu verilerin anonim hale getirilmesi gerektiği halde, diğer kullanım verileriyle karşılaştırıldığında çoğu zaman kimliğinizle ilişkilidir. Windows’ta bunu tamamen devre dışı bırakmanın bir yolu yoktur, ancak sınırlayabilirsiniz: Ayarlar->Gizlilik->Geri bildirim ve teşhis‘e gidin ve Temel’i seçin. MacOS’ta ise tamamen kapatılabilirsiniz Sistem Tercihleri->Gizlilik->Teşhis ve Kullanım‘a gidin ve her iki seçeneğin işaretini kaldırın.
Daha Neler Yapabilirsiniz?
Kişisel bilgisayarınızı güvenle kullanabilmek için daha alabileceğiniz birçok önlem bulunuyor. Yerel hesaplar kullanmak, mikrofon ve web kamerasını devre dışı bırakmak, ücretsiz antivirüs programlarını kullanmamak, tanımadığınız kişilerin cihazınızı kullanmasına izin vermemek gibi önlemleri çoğaltmak mümkün.
Umarım bu paylaştığım öneriler kişisel bilgisayarlarınızın güvenliğinizi artırma ve gizliliğinizi koruma konusunda dijital yaşamınıza katkı sağlar, faydalı olması ümidiyle…